Information gällande indexerade M4B-filer

M4B kan låta tekniskt och komplicerat, men för att gör det enkelt kan man säga att det fungerar som en ljudbok. Man kan säga att varje låt motsvarar ett kapitel. Detta innebär att M4B-filen laddas ned som en fil, men är indelad efter varje låt, så att du kan hoppa mellan låtarna som om de vore individuella spår.

Innan du laddar ned filerna bör du kontrollera så att din bärbara enhet stödjer uppspelning av M4B-filer.

Vad är skillnaden mellan M4B och MP3?

MP3 är det vanligaste formatet för ljud och fungerar i de flesta bärbara enheter och datorer. Om en MP3-fil består av flera låtar kommer den bärbara enheten inte att upptäcka detta. I en M4B-fil är utgångsläget detsamma som för en MP3-fil men här känner enheten av om filen består av flera låtar, tack vare indexeringen som sätts i början av varje låt. Detta betyder att enheten uppfattar varje indexering som ett enskilt spår. Detta gör att man enkelt kan hoppa mellan låtarna.

Hur laddar jag ned filen?

När du ska ladda ned en M4B-fil gör du på samma sätt som när du laddar ned de andra filerna under "Mitt Arkiv". Du högerklickar på filen och väljer sedan "Spara mål som". Spara ned filen lokalt på din dator på hårddisken. Därefter kan du importera filen till din bärbara enhet. I en iPod importerar du filen genom iTunes som du normalt gör när du lägger in musik i din iPod. Notera att i iTunes och iPod kommer filen att läggas under mappen "music" och "ljudböcker". Eftersom filen innehåller olika delar tolkar iPod filen som en ljudbok och därför läggs den i mappen "ljudböcker".

Kan min bärbara enhet spela upp M4B-filer?

Det är inte lätt att ge en bra översikt på vilka spelare som kan spela upp formatet, men de flesta nyare spelare och de flesta iPod stödjer M4B.
Vi tar tacksamt emot upplysningar för vilka spelare som kan spela upp formatet och vilka som inte kan det.

Kan jag spela upp filen i min dator?

För att spela upp M4B-filer i din dator behöver du ett program som stödjer formatet, tex iTunes. Där kan du hoppa mellan låtarna, även om M4B-filen är en hel fil.

Kundsidor InTraining