Bakgrundsmusik och upphovsrätt

Om upphovsrätten

Upphovsrätten är viktig. Och rätt krånglig, vi håller med, men vi ger oss på att förenkla det hela. Vi tar ett päron och delar det på mitten. Den ena halvan avser framförande rätten och denna rättighet bevakas av STIM (tonsättarnas organisation) och SAMI (musikernas organisation). Den andra päron halvan avser copyright. Här är det IFPI (skivbolagens organisation) och NCB (som står för Nordic Copyright Bureau). De bevakar den mekaniska rättigheten för att verk dupliceras.

Nåväl, du som butiksinnehavare betalar ersättningen för att du framför musiken till Stim och Sami. Vi som leverantör betalar för copyright till Ifpi och Ncb. På det sättet ser vi till att upphovsrätten är intakt, eller om du vill, att päronet blir helt. I slutändan så rapporterar vi in varje låt vi spelare till organisationerna så att varje låtskrivare och musiker får den ersättning de är berättigad till.

Vi får också ofta frågan om det är tillåtet att spela Spotify i kommersiella miljöer, svaret är nej. Den tjänsten är enbart licensierad för privat bruk och du måste isåfall teckna licens för Spotify Business.

Mer om bakgrundsmusik